Video portabil

, by  Valentin Murariu

Tocmai am terminat de văzut Kiki’s Delivery Service pe tānarul meu iAudio X5l şi īn ciuda dimensiunii extrem de modeste a ecranului de 160×128 pixeli m-am putut bucura de spectacol. Acest mic player poate fi, īn caz de excursii mai lungi cu maşina, de un bun ajutor pentru distrat copiii.

Articolul de faţă este despre cum am făcut ca să pot pune filmul de pe un disc dvd pe player. Soluţia pe care am găsit-o după mai multe īncercări a fost să utilizez mencoder din suita MPlayer īn felul următor:

Explicaţii: cel mai simplu este de citit documentaţia oficială a lui mencoder. Pe scurt, totuşi: aleg video coder-ul lavc (MPEG4), audio coder-ul mp3 la rata de 224 kbit/s (implicit), imaginea video este la 13 cadre pe secundă cu o dimensiune e 160 x 108 pixeli. Sursa este titlul #5 al dvd-ului şi prefer limba engleza pentru audio. Ca să ştiu ce titlu al dvd-ului vreau să codez: utilizez lsdvd şi după aceea văd cu mplayer titlul īn cauză: mplayer dvd://<TITLE_NUMBER>. Cānd m-am hotărāt că titlul este cel bun, adică filmul, īl pun pe mencoder la muncă.

Īn contextul īn care o gramadă de device-uri din ziua de azi suportă playback de video MPEG4, ca de exemplu telefoanele mobile mai noi sau Sony PSP - e util de ştiut că mencoder poate face o treaba bună pentru a extrage filmele de pe un dvd - totul fără apel la un pachet comercial.