A vedea altfel

, by  Valentin Murariu

Istoria ne învaţă diferite lucruri. Religia ne învaţă şi ea diferite lucruri. De multe ori există o încercare sinceră de a apropia şi justifica o anumită întâmplare cu semnificaţie religioasă cu ceva care poate fi localizat: anul cutare, locul cutare.

Aseară în timpul unei discuţii cu Corina m-a ’lovit’ o relevaţie pe care, defapt, o avusesem mult timp în urmă şi pe care o uitasem. Vorbeam despre Moise şi despre exodul evreilor din Egipt. Una dintre faptele foarte impresionante şi care este foarte bine exploatată de filme este trecerea Mării Roşii, când Moise crează o breşă în apa mării şi poporul evreu trece dintr-o parte în alta. Bineînţeles că egiptenii cei răi sunt înghiţiti de apele care se închid deasupra lor, ca un mare mormânt.

Povestea (revizitată) poate fi văzută în felul următor:
- Moise este unul dintre cei 10 maeştri primordiali [1]
- aceşti maeştri primordiali guvernează Vid-ul , această zonă care încercuieşte cea de-a treia chakra [2]. Vid-ul se mai numeşte şi Oceanul Iluziilor şi este acel spaţiu care este creat în momentul când cordonului ombilical care îl leagă pe copil de mamă este tăiat - aceasta mai poate fi văzut şi ca acel spaţiu care ne separă de nivelul de conştiinţă al Adevărului.
- Moise, deci, este un maestru al acestui spaţiu, al oceanului iluziilor. Este, aşadar, perfect autorizat să creeze o breşă în acest ’ocean’ şi să ne ajute să transbordăm de pe o parte pe alta fără a păţi nimic. Egiptenii neavând ghidarea binevoitoare a maestrului, se vor îneca în acest ocean al iluziilor.

Cred, aşadar, că povestea cu Moise şi marea poate fi rescrisă în termeni pur simbolici, dând cezarului ce e al cezarului şi spiritului ce e al spiritului. Fără să mai trecem prin a justifica, din punct de vedere istoric, această mare poveste - câte din alte istorii ale iudeo-creştinilor mai pot fi oare revăzute în acest fel ?; pun pariu că toate.

Punerea în scenă este uimitoare: când atenţia noastră se îndreaptă spre ceva, parcă toate informaţiile care curg spre noi sunt în întâmpinarea a ceea ce suntem interesaţi. Pentru cititorii anglofoni, vă recomand lectura articolului Judas "loyal to his Lord", recomandat de colegul A.B.

[1aceştia sunt :
- Abraham (Mesopotamia),
- Moďse (Egipt),
- Zoroastru (Persia),
- Lao-Tzu şi Confucius (China),
- Socrate (Grecia),
- Mahomed (Meca),
- Raja Janaka, Guru Nanak şi Shirdi-Sai Nath (India)

[2Nabhi