Prima pagină > Articole > Spiritualitate > A vedea altfel

A vedea altfel

Vineri 7 aprilie 2006, de Valentin Murariu

Istoria ne invaţă diferite lucruri. Religia ne invaţă şi ea diferite lucruri. De multe ori există o incercare sinceră de a apropia şi justifica o anumită intamplare cu semnificaţie religioasă cu ceva care poate fi localizat: anul cutare, locul cutare.

Aseară in timpul unei discuţii cu Corina m-a ’lovit’ o relevaţie pe care, defapt, o avusesem mult timp in urmă şi pe care o uitasem. Vorbeam despre Moise şi despre exodul evreilor din Egipt. Una dintre faptele foarte impresionante şi care este foarte bine exploatată de filme este trecerea Mării Roşii, cand Moise crează o breşă in apa mării şi poporul evreu trece dintr-o parte in alta. Bineinţeles că egiptenii cei răi sunt inghiţiti de apele care se inchid deasupra lor, ca un mare mormant.

Povestea (revizitată) poate fi văzută in felul următor:
 Moise este unul dintre cei 10 maeştri primordiali [1]
 aceşti maeştri primordiali guvernează Vid-ul

, această zonă care incercuieşte cea de-a treia chakra [2]. Vid-ul se mai numeşte şi Oceanul Iluziilor şi este acel spaţiu care este creat in momentul cand cordonului ombilical care il leagă pe copil de mamă este tăiat - aceasta mai poate fi văzut şi ca acel spaţiu care ne separă de nivelul de conştiinţă al Adevărului.
 Moise, deci, este un maestru al acestui spaţiu, al oceanului iluziilor. Este, aşadar, perfect autorizat să creeze o breşă in acest ’ocean’ şi să ne ajute să transbordăm de pe o parte pe alta fără a păţi nimic. Egiptenii neavand ghidarea binevoitoare a maestrului, se vor ineca in acest ocean al iluziilor.

Cred, aşadar, că povestea cu Moise şi marea poate fi rescrisă in termeni pur simbolici, dand cezarului ce e al cezarului şi spiritului ce e al spiritului. Fără să mai trecem prin a justifica, din punct de vedere istoric, această mare poveste - cate din alte istorii ale iudeo-creştinilor mai pot fi oare revăzute in acest fel ?; pun pariu că toate.


Punerea în scenă este uimitoare: când atenţia noastră se îndreaptă spre ceva, parcă toate informaţiile care curg spre noi sunt în întâmpinarea a ceea ce suntem interesaţi. Pentru cititorii anglofoni, vă recomand lectura articolului Judas "loyal to his Lord", recomandat de colegul A.B.


[1aceştia sunt

:
 Abraham (Mesopotamia),
 Moïse (Egipt),
 Zoroastru (Persia),
 Lao-Tzu şi Confucius (China),
 Socrate (Grecia),
 Mahomed (Meca),
 Raja Janaka, Guru Nanak şi Shirdi-Sai Nath (India)

[2Nabhi