Prima pagină > Articole > Spiritualitate > Osul sacru

Osul sacru

Vineri 7 aprilie 2006, de Valentin Murariu

Iluminarea, sau realizarea sinelui, poate fi obţinută prin activarea energiei subtile numită Kundalini - energie care dormitează in osul sacru al fiecărei persoane. Acest os sacru merită o scurtă analiză.

Numele anatomic vine de la hierónostoún (osul sacru, in greacă), termen folosit de Hipocrate şi care a fost tradus de către romani in sacrum (sfant, in latină). Halyah (verigă de lanţ sau vertebră, in ebraică) are ca radăcină numele zeului Yah, formă scurtă pentru Yahveh.

Motivul pentru care acest os a fost numit osul sfant a fost un mister vreme de secole. Unii au crezut că acest os era folosit in anumite ritualuri sacrificiale, sau că ar fi jucat un rol in protecţia organelor genitale, considerate ca fiind sfinte, ele insele; sau că acest os este receptaculul reinvierii.

În lumea veche era răspandită credinţa că acest os este ultimul os care se dezagregă după moarte, concepţie intalnită in randul populaţiilor semitice [1]. Această idee este intalnită şi la musulmani, fiind chiar menţionată in hadit-ul 338 [2]:

Şi vorbi Abu Huraira: Profetul a zis: "Totul din corpul uman se va descopune şi dezagrega, cu excepţia ultimului os din coccyx (Al-ajb, in arabă) şi din acest os va reconstrui Allah intregul corp."

Nu este o supriză, aşadar, că yoghinii consideră trezirea energiei Kundalinii ca fiind piatra de colţ a reinvierii. Etzem (os; esenţă, in ebraică) are etz (copac, in ebraică) ca rădăcină, motiv pentru care se poate vorbi despre osul sacru ca despre un copac (al vietii, ar trebui adăugat) [3].

Dubla semnificaţie a cuvantului etzem poate face plauzibilă o altă intrerpretare a cuvintelor lui Adam despre Eva, principiul feminin:

şi omul a zis: "Iată in sfarşit aceea care este os din oasele mele ... ! Ea se va numi Femeie..." (Geneza 2:23)

Fraza aceasta poate deveni: "Ea, cea care este esenţa oaselor mele", Ea fiind energia Kundalini, vazută ca esenţa sfantă a osului sacru.

Ganesha

Mooladhara a fost descrisă ca fiind controlată de Ganesha, Fiul divin, care este reprezentat in iconografia indiană ca purtand un cap de elefant [4]. Într-adevăr, orice carte de anatomie ne arată imaginea unui cap de elefant pentru grupul de oase care formează osul sacru (faţa triunghiulară a elefantului), avand de ambele părţi oasele iliace (urechile) şi coccyx-ul (pe post de trompă curbată).

Simbolul AUM

În aceaşi linie, simbolul grafic a silabei sacre AUM, care este in stransă legătură cu Ganesha, poate fi privit ca un cap de elefant văzut din profil: urechile in partea stangă şi trompa spre dreapta.

Un extrem de interesant articol (in engleză) despre simbolurilor swastika, AUM, alfa/omega sau kumba poate fi citit in revista on-line Knowledge of Reality. Iar, pentru cei care au timp de joacă, un mic progrămel care vă ajută sa vedeţi in perspectivă [5]:

AUM ? Alfa ? Omega ? Swastika ?
Folosiţi meniul control > manual

"It is very significant for Sahaja Yogis to understand the great event of His resurrection (Christ’s), by which he showed that the Spirit does not die. He was the Omkara. He was the Logos and He was the Spirit. That is why He could walk on water. We now made a film in which we have shown the Mooladhara, which shows the Carbon atom, and if you see from right to left you see a proper Swastika there and left to the right we see Omkara. From down below looking up you see Alpha and Omega that proves beyond doubt that what Christ says ’ I am the Alpha and I am the Omega’ show clearly that He was the incarnation of Shri Ganesha. We now have a scientific proof and we can tell people that it’s a fact ".

(Easter Puja, Magallano, Italy, 11.04.1993)


[1conform Oscar Sugar, Journal of the American Medical Association 257, pp.2061-2063 (1982)

[2conform Sahih Al-Bukhari, vol.6, Hadith 338

[3Annick de Souzenelle, Le symbolisme du corps humain, Albin Michel, Paris 1991, ch. XII

[4vezi Ghicitoare

[5alta decat cea normală/oficială