Pământul viu

, by  Valentin Murariu

Conform Wikipediei în română:

Gaea era în mitologia greacă personificarea Pământului, considerată în vechime drept element primordial din care se trăgeau toţi ceilalţi zei. Gaea s-a născut după Chaos (Haosul), zămislindu-i, la rândul ei, pe Uranus (Cerul), Ourea (Munţii) şi pe Pontus (Marea). Din unirea ei cu Uranus s-au născut titanii, titanidele şi ciclopii.

Toţi aceşti copii ai Geei îl urau însă pe tatăl lor, Uranus, fiindcă îi silea să trăiască în adâncurile pământului şi nu le îngăduia să vadă lumina zilei. Pentru a-şi scăpa copiii de tirania lui Uranus, Geea l-a ajutat pe unul dintre ei, pe Cronos, să-şi mutileze tatăl, dar inainte de a-l mutila, Uranus arunca asupra lui Cronos un blestem care spunea ca si el va fi nimicit de unul dintre fii lui. Din picăturile de sânge scurse de la Uranus, care au căzut pe pământ şi l-au fecundat, s-a născut o nouă generaţie de copii: eriniile, giganţi şi nimfele. După mutilarea lui Uranus, Geea s-a unit cu celălalt fiu al ei, Pontus, şi a zămislit o serie de divinităţi marine, printre care se numărau Ceto, Nereus şi Thaumas.

Domnind asupra universului, Cronos speriat de blestem, se dovedeşte însă la fel de tiran ca şi tatăl sau. Atunci Geea hotărăşte să-l nimicească şi pe el. Cronos se unise de mai multe ori cu sora sa Rhea, şi avusese cu ea mai mulţi copii, pe care însă îi înghiţise pe rând. Când a fost să-l nască pe Zeus, ca să-şi scape copilul de furia tatălui, Rhea a cerut sprijinul Geei. Aceasta i-a dezvăluit voia destinului: Zeus avea să supravieţuiască şi să-şi doboare tatăl, cu sprijinul titanilor. Cu ajutorul Geei, Rhea reuşeşte să-l înşele pe Cronos şi să-l ascundă pe Zeus. Mai târziu, când Zeus ajunge să conducă destinele lumii, Geea, nemulţumită şi de cârmuirea lui, dă naştere - unindu-se de data aceasta cu Tartarus - unor fiinţe monstruoase: Typhon şi Echidna. Typhon le declară război zeilor, care mult timp sunt înspăimântaţi de forţa lui uriaşă.

Tot Geei îi sunt atribuiţi - după diferite versiuni - numeroşi alţi copii monstruoşi, printre care: Antaeus, Charybdis, harpiile etc. Într-o perioadă mai târzie Geea trece drept mama tuturor zeilor şi ulterior cultul ei se identifică fie cu cel al zeiţei Demeter, fie cu cel al Cybelei. În mitologia romană Geea poartă numele de Tellus.

Această poveste ne relevă, din punct de vedere mitologic [1], caracterul activ şi inteligent a Mamei Pământ.

Am comparat asta cu un citat găsit pe site-ul Sahaja Yoga România:

Adi Shakti – Forţa Naturii

"În acest punct, ne-am putea întreba: «De ce nu a creat Ea de la bun început fiinţele umane?». Aceasta a fost ideea lui Dumnezeu Atotputernic: să creeze fiinţele umane. Dar Adi Shakti, ca Mamă, avea propriul Ei mod de exprimare. Ea s-a gândit că trebuie să creeze oglinzile în care Dumnezeu Atotputernic să îşi privească chipul, să îşi contemple propria imagine şi propria natură, şi astfel a avut loc acest lung lanţ al evoluţiei. Evoluţia trebuia să se desfăşoare în acest mod, pentru că fiinţele umane trebuiau să ştie de unde vin. Trebuie să ştim că provenim din Natură. Chiar şi Natura trebuie să ştie că vine din Mama Pământ, iar Mama Pământ însăşi are propria sa Kundalini. Şi ea la rândul ei nu este doar pământ mort, ci are o conştiinţă, gândeşte, înţelege şi reglementează.

Puteţi vedea în natură cum fiecare copac îşi are propriile limite, cum fiece fruct este produs de un anumit copac… Cum poate fi? Cine se ocupă de acest fel de reglementări? Dacă Mama Pământ s-ar fi rotit cu o viteză mai mare decât cea de acum, noi nu ne-am mai fi născut. Dacă viteza ar fi fost mai mică, lucrurile nu ar fi funcţionat. Observaţi întregul plan care a fost conceput - un plan minunat în care Mama Pământ trebuie să se rotească în jurul soarelui, de aşa manieră încât anotimpurile să fie create. De aceea puterea Parama Chaitanya, care este puterea lui Adi Shakti, mai este numită şi Ritambara Pragnya. Aceasta este Puterea care înfăptuieşte întreaga muncă vie, toată organizarea, toată creaţia."

Sigur, veţi spune, argumente din astea mitologice sau chiar provenite de la Sahaja Yoga! Dar asta nu înseamnă mare lucru pentru nişte persoane inteligente, care cred în puterea ştiinţei, a analizei obiective, şamd. Ei bine, lucrurile ar fi doar prea simple să fie aşa: simbolistica şi imaginaţia de o parte, adevărurile ’ştiinţifice’ de cealaltă parte.

Am găsit pe Internet numeroase referinţe la o teorie numită Ipoteza Gaea [2]. Această teorie a fost emisă în anii 1960 de către omul de ştiinţă James Lovelock, specialist în chimie şi fenomene atmosferice, în încercarea de a da un răspuns la o întrebare simplă pe care NASA o pusese celor care explorau spaţiul cosmic: cum putem determina dacă o planetă este vie.

Această teorie este o întreagă clasă de modele ştiinţifice ale geo-biosferei, care consideră că tot sistemul, cu tot ceea ce noi considerăm viu şi tot ceea ce pare inert, ca un întreg, protejează şi menţine pe Pământ condiţii acceptabile pentru a-şi asigura continuitatea.

O lectură mai aprofundată poate fi făcută, pentru cititorii de limbă engleză:
- la articolul wikipedia
- sau, căutând pe Google "Gaia theory"

Numai de bine şi gânduri plăcute în sânul Mamei noastre Pământ !

[1adică simbolic

[2The Gaia Theory