Prima pagină > Articole > Varia > 1984

1984

Joi 16 februarie 2006, de Valentin Murariu

Romanul lui George Orwell 1984 descrie o lume a poliţiei absolute. În chiar ţara lui de origine, a fi filmat pe strada "pentru propria ta siguranţă" este ceva normal.

Aşadar, fatpul că un nou instrument a fost testat şi pus in funcţiune in Stafforshire, conform Le Temps, nu ar trebui să uimească pe nimeni:

Sons suraigus anti-jeunes

Un dispositif envoyant des sons suraigus entendus seulement par les jeunes a été adopté avec succès par des commerçants anglais pour éviter les attroupements. L’Agent sonore de dissuasion pour adolescents a été surnommé le Moustique par la police du Staffordhire. (AFP)

Adică, in romaneşte: Sunete de inaltă frecvenţă impotriva tinerilor. Un dispozitiv care emote sunete ultra-inalte - auzite numai de persoanele tinere - a fost adoptat cu succes de către comercianţii englezi pentru a evita formarea de grupuri. Agentul sonor de dispersat adolescenţi a fost supranumit Ţanţarul de către poliţia din Staffordhire, Marea Britanie.

Bravo ! Un nou pas inainte pentru controlul turbulenţilor adolescenţi, de care ne vom ocupa de acum inainte cu dispozitive şi mai puternice, asta in loc de afecţiune şi timp investit in educaţia lor.


2006-06-09: am găsit încă o referinţă pe site-ul BBC despre dispozitivul minune Mosquito: http://www.bbc.co.uk/wiltshire/cont..., de data aceasta instalat în Swindon, UK.

Şi, ca să închei acest P.S. pe un ton pozitiv: conform ziarului gratuit 20 minutes s-a inventat o sonerie care îi poate ’deranja’ doar pe adolescenţi, pentru că doar ei pot să o audă. Testaţi aici:

Teen buzz