murariu.info

Home > Articole > Varia > Emisiune despre curăţenie pe M6

Emisiune despre curăţenie pe M6

Wednesday 1 February 2006, by Valentin Murariu

Am avut ieri seara ocazia să ne amuzăm copios la o emisiune de pe M6 numită C’est du propre. Emisiunea este dedicată subiectului curăţeniei, sau mai precis al lipsei de curăţenie. Totul e făcut pe un ton de glumă, cu scopul evident de a educa, un pic, şi îndemna publicul larg la folosirea produselor de curăţit - sugerând că aceste produse nu sunt apanajul exclusiv al africanilor, portughezilor sau chinezilor care se joacă de-a menajera pentru francezi.

Emisiunea de aseară le-a fost dedicată unor prieteni de aproximativ 30 de ani, amândoi cadre în regiunea central-pariziană, care, de la mutarea în şicul lor apartament cu 4 camere nu au avut niciodată timp să se ocupe de curăţenie. Aspectul casei era de coş de gunoi la puterea a doua: măncare pe jos, sub fotolii, haine curate amestecate cu haine murdare, aşternuturi de pat neschimbate de 6 luni, şosete care erau agăţate în locuri bizare, sala de baie niciodată spălată [1], bucătăria în care îşi găsiseră cuib nişte gândăcei care preferă mâncarea uscată, etc. În final, după mai multe peripeţii, prietenii se pun la treabă şi curăţă casa. Din păcate, la o vizită inopinată peste două săptămâni de la curăţenia generală, totul părea a fi intrat în făgaşul ’normal’: mizeria şi dezordinea reveniseră în forţă.

Concluzia mea şi a Corinei, care era îngreţoşată la culme de jegul văzut la TV, a fost scurtă: or având francezii un super-sistem în care mamele pot să aibă şi copii şi să lucreze, dar timp de curăţenie nu au. Deci, implicit, copiii lor nu văd niciodată un fenomen bizar de genul: curăţenie în casă. Ajunşi la vârstă adultă, nu au nici un habar despre treburile unui menaj, şi trăiesc în nişte cocini, fără însă a face vreun efort, pentru că, vezi dragă!, ei sunt cadre în intreprinderi de energie atomică sau mai ştiu eu ce, şi nu e de nasul lor să facă menaj.

De asemenea, mi-am adus aminte de un proverb local:

Unde îşi ascund evreii banii ? Sub săpunul francezilor

O fi adevărat ?


[1deci plin de păr şi grăsime peste tot, nu mai povestim despre WC-ul lor