Prima pagină > Articole > Varia > Hârtie multă

Hârtie multă

Miercuri 2 noiembrie 2005, de Valentin Murariu

O scenă la lucru, la toaletă: unul in cabină a inceput să se şteargă la fund. Hartia pe aici este perforată, in aşa fel incat să poţi rupe cu uşurinţă bucăţele de circa 10 cm. Vecinul rupe prima bucată. Un moment mai incolo rupe a doua, după aceea a treia, a patra, a cincea, atenţia imi este deja deturnată şi zăbovesc un pic mai mult pe acolo decat era necesar. În total 11 bucăţele. Multiplicat cu 10 cm inseamnă că a folosit 1,1 metri pentru regalul său fund.

După aceea se duce să se spele la chiuvetă. Se spală şi ca să se usuce pe maini ia două serveţele de hartie din distribuitorul de langă chiuvetă. Un serveţel este compus, de fapt, din două serveţele mai mici impăturite impreună. Individul mototoleşte agale cele două serveţele, le aruncă la gunoi şi remarcă că este incă ud intre degete. Mai apucă incă două şerveţele, se şterge in final intre degetele de la ambele maini. Uraaa ! Bravooo ! A reuşit ! O analiză sumară asupra reuşitei:
 după părerea lui a fost o vizită reuşită la toaletă,
 iar după părerea mea, care am ’făcut’ ceva cozi pentru hartie igienică pe vremea răposatului Ceaşcă [1], a reuşit să consume inutil o grămadă de hartie - şi incă de ce ? Păi răspunsul il dă o reclamă de pe aici: "parce que je le vaux bien" [2]. A mai reuşit, cred eu, ceva: la cat s-a şters i s-o fi iritat fundul, dar mă opresc aici să fac consideraţii ce cu uşurinţă ar avea o tentă scatologică.

Cu această ocazie mi-am adus aminte de toaletele din India, pe care cu onor le-am vizitat in primăvara 2005. Acolo nu exista hartie igienică. Era in schimb cate o cană cu apă. O să ziceţi: săracii indieni, nici hartie igienica nu au ! Ei bine, incep să mă indoiesc de utilitatea hartiei igienice in clima fierbinte de acolo, şi să cred că din punct de vedere igienic este o soluţie mai bună să ai un fund realmente curat.

Gata, mă opresc aici ;-)


[1şi in mintea mea asta imi dă un drept special să judec situaţia ;-)

[2pentru că merit