În Alpi

, by  Valentin Murariu

Pierre este coleg de birou cu mine şi preşedintele unei asociaţii de ski al unei comune din Valais. Asociaţia are un nume bizar: Les Pyramides, te şi întrebi de ce oare, dar asta doar până vezi cu ochii: în apropiere de satul Eusegnie, în partea inferioară a Val d’Hérens, ploaia şi vântul au transformat o coroană morenică în piramide de piatră ascuţite. Pe vârful acestor piramide au rămas roci mai dure, care protejează anumite ’piramide’ de o eroziune rapidă.

Un pic mai sus de piramide se află cel mai mare baraj din beton din Elveţia: la Grande Dixence. Barajul este aproape la fel de înalt ca Turnul Eiffel din Paris şi are o structură numită baraj greutate, conform http://www.grande-dixence.ch/fr/gd_.... Mergând pe un drumeag de-a lungul lacului de acumulare şi după aceea urcând câteva sute de metri te găseşti la cabana la care Pierre ne-a invitat să petrecem week-end-ul.

Am profitat de invitaţie: eu, Radu şi Ioana. Corina a fost sâmbătă la cursul ce contabilitate, iar Miruna este prea mică pentru a urca pe munte. Jeni, săraca, a rămas cu Miruna...

Aşadar, am plecat sâmbătă dimineaţa cu trenul de la Nyon şi am ajuns la Sion, de unde ne-a recuperat Pierre cu maşina - pentru ultimii 40 de km înspre munte.

Aventurile week-end-ului: urcuşul în sine, descoperitul unor torenţi glaciari, pescuitul de mormoloci şi broscuţe dintr-un lac alpin la 2700 m, pregătitul mâncării la foc de lemne, mâncatul unei raclette ca la mama ei - brânza era din lapte crud - dormitul în cabană, după aceea duminică dimineaţa sculatul în frig, roua, iarăşi broscuţele - de data asta aduse de copiii înapoi la cabană şi puse să înoate în chiuvetă, friptura la foc de lemne, discuţiile cu oamenii locului. Am aflat de exemplu, ca valea se numeşte "de Dix" pentru că, spune legenda, demult de tot acolo era cuibul unor tâlhari, zece la număr, care coborau din când în când spre vale şi furau animale, femei, omorau, dădeau foc, etc. Oamenii din vale s-au adunat şi au hotărât să dea foc pădurilor din valea celor Zece. Focul a ars complet toţi copacii din vale şi aceasta ar fi cauza pentru care nu mai este nici un copac pe acolo. Legenda are două bifurcaţii:
- tâlharii au murit arşi
- tâlharii s-au răspândit în lume şi şi-au continuat stilul de viaţă şi aceasta ar fi cauza întregului rău de pe Pământ.

Duminică seara am coborât înapoi înspre lumea ’din vale’ - cu regret. Excursia mi-a adus aminte de plimbările prin Retezat cu clubul Pro Natura. Copiii au ajuns acasă erau obosiţi, dar nevătămaţi şi cu amintiri bune.