Prima pagină > Ştiri > În Alpi

În Alpi

Luni 11 septembrie 2006, de Valentin Murariu

Pierre este coleg de birou cu mine şi preşedintele unei asociaţii de ski al unei comune din Valais. Asociaţia are un nume bizar: Les Pyramides, te şi intrebi de ce oare, dar asta doar pană vezi cu ochii: in apropiere de satul Eusegnie, in partea inferioară a Val d’Hérens, ploaia şi vantul au transformat o coroană morenică in piramide de piatră ascuţite. Pe varful acestor piramide au rămas roci mai dure, care protejează anumite ’piramide’ de o eroziune rapidă.

Un pic mai sus de piramide se află cel mai mare baraj din beton din Elveţia: la Grande Dixence. Barajul este aproape la fel de inalt ca Turnul Eiffel din Paris şi are o structură numită baraj greutate, conform http://www.grande-dixence.ch/fr/gd_.... Mergand pe un drumeag de-a lungul lacului de acumulare şi după aceea urcand cateva sute de metri te găseşti la cabana la care Pierre ne-a invitat să petrecem week-end-ul.

Am profitat de invitaţie: eu, Radu şi Ioana. Corina a fost sambătă la cursul ce contabilitate, iar Miruna este prea mică pentru a urca pe munte. Jeni, săraca, a rămas cu Miruna...

Aşadar, am plecat sambătă dimineaţa cu trenul de la Nyon şi am ajuns la Sion, de unde ne-a recuperat Pierre cu maşina - pentru ultimii 40 de km inspre munte.

Aventurile week-end-ului: urcuşul in sine, descoperitul unor torenţi glaciari, pescuitul de mormoloci şi broscuţe dintr-un lac alpin la 2700 m, pregătitul mancării la foc de lemne, mancatul unei raclette ca la mama ei - branza era din lapte crud - dormitul in cabană, după aceea duminică dimineaţa sculatul in frig, roua, iarăşi broscuţele - de data asta aduse de copiii inapoi la cabană şi puse să inoate in chiuvetă, friptura la foc de lemne, discuţiile cu oamenii locului. Am aflat de exemplu, ca valea se numeşte "de Dix" pentru că, spune legenda, demult de tot acolo era cuibul unor talhari, zece la număr, care coborau din cand in cand spre vale şi furau animale, femei, omorau, dădeau foc, etc. Oamenii din vale s-au adunat şi au hotărat să dea foc pădurilor din valea celor Zece. Focul a ars complet toţi copacii din vale şi aceasta ar fi cauza pentru care nu mai este nici un copac pe acolo. Legenda are două bifurcaţii:
 talharii au murit arşi
 talharii s-au răspandit in lume şi şi-au continuat stilul de viaţă şi aceasta ar fi cauza intregului rău de pe Pămant.

Duminică seara am coborat inapoi inspre lumea ’din vale’ - cu regret. Excursia mi-a adus aminte de plimbările prin Retezat cu clubul Pro Natura. Copiii au ajuns acasă erau obosiţi, dar nevătămaţi şi cu amintiri bune.