În ilegalitate

, by  Valentin Murariu

Azi Corina şi cu mine am aflat că am trăit un pic mai mult de cinci ani în ilegalitate: nu am plătit niciodată până acum taxa de radio/tv. Motivul e simplu: am crezut că este inclusă în abonamentul de cablu. Ce eroare naivă !

Corina a primit azi vizita unui reprezentant de la Billag, firmă mandatată de către Confederaţie să colecteze această taxă radio/tv de la popor. Deşi puteau să ne ’ardă’ rău de tot, au fost drăguţi şi ne vor pune să plătim numai din februarie 2005 până acum, deci CHF 37.55 x 10 luni = CHF 375.5. Bine că îmi dau ăştia de la lucru primă de Crăciun, ca să am pe ce să o dau - mama lor de bani ! Vorba lui Sorin U. cu care am comentat păţania asta, cu banii ăştia pe un an poţi să îţi cumperi un televizor decent.

Confuzia cu taxa de radio/tv vine din faptul că trebuie să te anunţi. Adică, conform legii, dacă ai un aparat capabil să recepţioneze unde radio eşti obligat să îi anunţi şi ei să îţi emită facturi în fiecare lună. Ei doar se joacă de-a prinsul celor cărora uită [1] să se anunţe. Cred că, având în vedere pătrunderea în masa populară a tehnologiei, ar fi fost mai simplu să ne pună pe toţi să plătim taxa asta, ca şi impozitul de exemplu; în cazul în care într-adevar nu aveai (conform site-ului www.billag.com):
- un radio (la maşină, de exemplu, vine montat standard)
- un tv (care poate fi recepţionat şi pe un telefon mobil)
- un PC conectat la Internet cu care poţi asculta radio-ul şi capta TV-ul

atunci ar fi fost treaba ta să te descurci şi să-i convingi că nu ai de ce să plăteşti.

[1voit sau nu