murariu.info

Prima pagină > Ştiri > Lugano

Lugano

Luni 15 octombrie 2007, de Valentin Murariu

Īn week-end-ul care a trecut am fost la plimbare la Lugano, īn sudul Elveţiei. La dus, am trecut prin pasul Simplon , după aceea prin Domodosola şi Cento Valli [1], Locarno şi, īn final Lugano. La Lugano am cazat la un foarte cochet hotel Colibri, situat pe Mont Bré, cu o panoramă la balcon de tăiat respiraţia.

Am vizitat oraşul şi am fost cu toţii impresionaţi de ce am văzut. Spre deosebire de cantoanele calviniste cu care avem noi obişnuinţa - şi īn care oamenii se īmbracă destul de fără gust, casele au o arhitectură cāt se poate de anodină, etc. - ne-am trezit īn mijlocul unor oameni cărora le place să trăiască frumos: oraş frumos, case frumoase, oameni frumoşi. Totul respira o dorinţă de frumos. Nici o casă nu seamănă cu alta, culorile şi formele sunt īndrăzneţe: aici vezi o casa futuristă, din beton gri, aici o casă veche vopsită īn verde deschis, mai īncolo este oraşul medieval.

Din punct de vedere culinar, ne-am răsfăţat cu pizze şi paste făcute ca īn Italia, dar şi cu minestrone - un fel de ciorbă de legume - delicioase ! Nu am avut timpul să vizităm un grotto - restaurant local cu specialităţi ţărăneşti pline de savoare, după cum ni s-a spus, dar promitem ca la următoarea vizită prin Ticino să nu ratăm ocazia.

La īntoarcere am luat alt traseu, ne-am zis că trebuie să trecem şi noi prin faimosul tunelul Gotthard care leagă nordul şi sudul Europei. La cei 17km lungime săpaţi la baza unui munte, aş zice că este chiar mai lung decāt tunelul Mont Blanc. O altă deosebire faţă de Mont Blanc este că taxa auto elveţiană de CHF 40,- acoperă déją circulatul prin tunel, ceea ce este foarte generos din partea elvetienilor - ca titlu de comparaţie, Mont Blanc costă 30+ de Euro. Am avut ocazia să testăm live binecunoscutele ambuteiaje din tunel, va confirmăm că da, se poate stam mult pe acolo. După tunel: Luzern, Bern, Lausanne, Nyon. Plecaţi de la ora 15:00 din Lugano am ajuns acasă la 21:30 - cine zice că Elveţia este mică ?


[1o sută de văi - şi pe bune că aşa este, vorba unui coleg de la lucru - ţi se face rău de atātea curbe chiar şi pe locul şoferului