Tehnologie cel mai scump radio pe care l-am avut vreodată

, by  Valentin Murariu

Avansurile tehnologice ale ultimele luni m-au ajuns şi pe mine din urmă. Acum sunt deţinătorul unui foarte scump echipament de recepţie a posturilor de radio. Hai să vedem:
- deţin o legătura ADSL [1] care costa 49 CHF în fiecare lună.
- am un calculator branşat la ADSL. Acest calculator a costat cam 1600 de CHF când l-am cumpărat acum mai bine de un an. Preţul sistemului de operare nu se pune, pentru că toata mustăria rulează pe Linux Mandriva 10.1.
- acestui calculator îi este ataşată o placă de sunet cu o ieşire analogică şi una optică. Preţ 39 CHF.
- am un cablu optic TOSLINK care a costat 25 de CHF.
- am un amplificator care are intrare optică. Preţ amplificator 750 de CHF.
- am un set de boxe de oarece fidelitate. Preţ 300 CHF.

Ca toată această combinaţie să fucţioneze este nevoie de curent electric, din belşug chiar: în jur de 400 de Waţi calculatorul şi cam 300 Waţi amplificatorul - asta când muzica este dată încet. De asemenea, pe această infrastructură costisitoare este nevoie de o aplicaţie care să ştie să asculte radio-ul pe internet: este vorba de Helix player pentru Linux.

Ce se poate asculta ? Deocamdată utilizez posturile descrise la:
- ziare.com
- sky fm

Ca să mai reduc costurile operaţionale, am decis să cumpar un set de boxe pentru calculator, care au următoarele caracteristici:
- preţ 9,90 CHF
- putere 1 Wat
- fidelitate: maxim 10% distorsiuni armonice la 0.5 Waţi putere muzicală [2].

În final se aude cam tot la fel de bine ca la un radio de buzunar care costă 19 CHF. Dar, am libertatea să ascult posturi care altfel nu aveam cum sa le ’prind’ de aşa de departe.

Acum sunt un internaut fericit ! Mă întreb un singur lucru, totuşi: oare de ce Corina nu vrea să asculte la radio-ul ăsta ?

[1asynchronous digital subscriber line

[2adică sinusoidal